Gevelisolatie herkennen

Hoe herken ik gevelisolatie (t/m 1945)?

Hoe herken ik gevelisolatie (1946 t/m 1974)?

Hoe herken ik gevelisolatie (1975 t/m 1991)? 

Gevelisolatie herkennen: wat voor gevelisolatie heeft je woning?

De muren van je huis hebben een constructieve betekenis, maar dienen ook om weersinvloeden tegen te houden (zoals vocht en kou). Gevelisolatie wordt bij voorkeur in een spouwmuur aangebracht.

Gevelisolatie herkennen kan daarom lastig zijn, met deze achtergrond informatie moet het hopelijk lukken!:

Door goed naar het voegwerk en de bakstenen in de muur te kijken kun je de werkzaamheden wellicht herkennen. Eventueel kun je ook de kruising van een paar voegen een gaatje boren en daar doorheen kijken.

Bij het aanbrengen van gevelisolatie wordt op deze kruisingen soms een gaatje geboord en kunststof schuim ingespoten. Die gaatjes worden na de werkzaamheden met met cement gevuld. Als het goed is wordt later geprobeerd dit op de oorspronkelijke kleur te brengen. Waardoor herkennen van gevelisolatie juist lastig is 🙂

Ook als er op regelmatige afstanden een steen uit de muur verwijderd is dan kan dit betekenen dat er later isolatie is aangebracht.

Gevel isolatie herkennen

Gevel isolatie herkennen kan lastig zijn, zo ver als deze bewoners bij hun huis zijn gegaan hoef je echter niet te gaan 🙂

Of je huis een spouwmuur heeft en hoe die vanuit de bouw geïsoleerd is hangt af van de leeftijd van je huis.

Woningen die voor 1920 zijn gebouwd hebben in principe geen spouwmuur. Huizen met een bouwjaar tussen 1920 en 1960 hebben vaak wel een spouwmuur maar die is vanuit de bouw nog zonder isolatie. Vanaf 1960 hebben in principe alle huizen een spouwmuur. En vanaf 1975 bovendien ook isolatie in de muur.

Bij het voorlopig energielabel wordt de periode van 1975 tot en met 1991 gehanteerd voor huizen met isolatiemateriaal in de spouw. Deze huizen hebben dus al gevelisolatie. Nieuwe huizen hebben echter een super spouw met super isolatie. Voor de huizen uit de periode van 1975 tot en met 1991 wordt bij het aanvragen van een definitief energielabel gevraagd of na de bouw door (vorige) bewoners extra isolatie is aangebracht. Hierbij worden de volgende tips gegeven:

Aan de muurdikte kun je zien of je muur een spouwmuur is. Bij een deur of kozijn kun je vaak wel meten hoe dik de buitenmuur is. Is de afstand van de buitenkant tot de binnenzijde minder dan 20 centimeter? Dan past er geen spouwmuur. Als de muurdikte 25 centimeter of meer is dan is er mogelijk wel een spouw.

De makkelijkste manier om extra gevelisolatie te herkennen, is het opzoeken van informatie hierover in:

  • Documenten over het huis zoals een aan- of verkoopbrochure.
  • Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat mogelijk bij aankoop van het huis is opgesteld.
  • De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat dat extra gevelisolatie is aangebracht.

Heb je geen documenten, dan kun je gevelisolatie herkennen door te kijken of de gevelextra isolatie aan de buitenzijde heeft:

  • Is de buitenmuur van het huis gebouwd met bakstenen, en zijn die nog steeds te zien? Dan is er géén extra isolatie aan de buitenzijde.
  • Is de buitenmuur van het huis afgewerkt met pleisterwerk of steenstrips? Dan is er mogelijk extra isolatie. Als de muur bij het raamkozijn dikker is (vuistregel: muur is dikker dan 36 cm) dan is er extra isolatie.

Achtergrond informatie over gevelisolatie:

Je kunt onderscheid maken in bouwmuren en gevels. Bouwmuren zijn voor de dragende constructie van een gebouw het belangrijkste en staan meestal haaks op de richting van de straat. Bij een rijtjeshuis zijn de muren tussen de woningen, maar ook de laatste muur van het rijtje bouwmuren. De vloeren liggen op de bouwmuren. De muren aan de vóór en achterzijde van een gebouw zijn meestal gevels, waarin zich ook de ramen en deuren bevinden, maar ook de laatste eindmuur van bijvoorbeeld een rijtjeshuis is een gevel.

Op de kruisingen wordt een gaatje geboord en kunsstof schuim ingespoten. Die gaatjes vullen ze aan met cement en die wordt later geprobeerd op kleur te brengen. Ook als er op regelmatige afstanden een steen uit de muur verwijderd is dan zie je ook dat er later isolatie is aangebracht.

Vaak zijn muren uitgevoerd in klassiek metselwerk, waarbij verschillende steensoorten en formaten worden gebruikt (bijvoorbeeld waalformaat). Aan de onderzijde van het metselwerk is de steen soms wat donkerder van kleur en is daar harder en minder vochtdoorlatend (trasraam).

Een muur die slechts één steen dik is wordt een halfsteens muur genoemd. Een muur die 2 stenen dik is noemt men een steens muur. Een steensmuur wordt meestal in dwarsverband gemetseld en heeft dan ook meestal de functie van bouwmuur.

Meestal zijn buitenmuren eigenlijk 2 muurtjes vlak naast elkaar, gescheiden door een luchtspouw, die ervoor zorgt dat het vocht van bijvoorbeeld regenwater de woning niet kan bereiken. Zo’n muur noemen we een spouwmuur en de binnenzijde het binnen spouwblad en de buitenzijde het buitenspouwblad.

Het binnen en buitenspouwblad van een spouwmuur zijn meestal op regelmatige afstanden met elkaar verbonden door gegalvaniseerde of rvs pennen, die spouwankers heten. In het midden van het spouwanker zit een deukje om ervoor te zorgen dat regenwater van het buitenspouwblad niet naar het binnespouwblad kan lopen. Aan de onderzijde van een gebouw staan beide spouwmuren op de fundering. Om te zorgen dat vocht van het buitenspouwblad niet via de fundering naar binnen kan, is er voetlood (loodslabbe) aangebracht (of een kunststofslabbe). Deze slabbe is in het binnenspouwblad iets hoger ingemetseld dan in het buitenspouwblad. In het buitenspouwblad bevinden zich onderaan open stootvoegen om het water van het voetlood door weg te laten lopen.

De bouwmuren en binnenspouwbladen kunnen bestaan uit klassiek metselwerk (meestal in kalkzandsteen), uit gelijmde gasbetonblokken, maar ook uit gegoten beton. Er bestaan inmiddels gasbetonblokken met een extra hoge isolatiewaarde.

Tegen het binnenspouwblad kunnen bij de bouw isolatieplaten zijn aangebracht. Vaak gebeurt dit door bijvoorbeeld glaswol of steenwol platen door te prikken met de spouwankers en ze met kunststof ringen vast te zetten.

Ongeïsoleerde spouwmuren kunnen op verschillende manieren van isolatie worden voorzien. Dit kan bijvoorbeeld. door op regelmatige afstanden gaten te boren op de kruisingen van voegen en via deze gaten kunststofschuim (PE of  PUR) naar binnen te spuiten. Een andere methode is om op regelmatige afstanden voorzichtig een steen te verwijderen en dan gesiliconiseerde glas of steenwolvlokken in te  blazen. In beide gevallen moet erop worden gelet dat ventilatie naar een kruipruimte mogelijk blijft.

Heeft u uitzondelijk goed isolatie materiaal toegepast kijk dan op BCRG.

Als u een woning heeft van na 2000, en geen extra maatregelen genomen dan hoeft u niks in te vullen de waarde van de isolatie is dan al overeenkomstig de toen geldende RC waarde.

Vragen?

Gebruik dan ons forum en stel je vraag in de rubriek, woningkenmerken, gevel isolatie: forum onderwerp over gevel isolatie