Type glas herkennen

Hoe herken je het type glas van je huis?

Voor het bepalen van het definitieve energielabel van woningen wordt onderscheid gemaakt tussen 4 soorten glas:

  1. Enkel glas. Enkel glas bestaat uit één glasplaat. Hoe kan het ook anders 🙂
  2. Dubbel glas. Dubbel glas is te herkennen aan een aluminium strip tussen twee glasplaten.
  3. HR (hoog rendement) glas. Dubbel glas en HR glas lijken op elkaar. Beide soorten glas hebben een aluminium strip tussen twee glasplaten. HR glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Hoe ontdek je of de woning dubbel glas heeft of HR glas?
  4. Drievoudig glas. Let op: je keuze voor dit glastype kun je pas aangeven bij de laatste vraag over uitzonderlijke maatregelen.

De makkelijkste manier om erachter te komen welk type glas je woning heeft, is het opzoeken van informatie hierover in documenten over je huis zoals een aan- of verkoopbrochure. Of zoals een bouwkundig rapport of taxatierapport als dat beschikbaar is. Of op de factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat welk glas is aangebracht.

Als er geen duidelijke documenten zijn kun je op de aluminium strip tussen de glasplaten kijken. Ziet je de letters HR dan is het HR glas.

Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas. Je kunt dan antwoorden dat je dubbel glas hebt maar voor het energielabel zou HR glas uiteraard beter zijn… Daarom kan het de moeite waard zijn om toch nog op een andere manier na te gaan of het wel om HR glas gaat. Bijvoorbeeld door de codes die in de aluminium strip staan te checken of door een test met een aansteker of lucifer te doen. Zie hieronder voor uitleg over beide methodes:

Zie je geen HR in het glas staan en wil je toch controleren of het glas HR is? 2 tips om eventueel HR glas te herkennen:

1: Check de codes in de aluminium strip.

Via de codes die je in de aluminium strip kunt zien, kun je achterhalen of het om gewoon dubbel glas gaat of HR glas betreft. Vul deze codes in op een zoekmachine op internet en je vindt op de site van de fabrikant meer informatie over het soort glas.

2: Doe een check met een zaklamp, aansteker of lucifer: Volledig op eigen risico uiteraard! 🙂 Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. Bij dubbel glas en HR glas zie je vier vlammetjes in het glas gespiegeld.

Achtergrond informatie over glas:

Vaak is de glas dikte van de 2 ruiten van dubbelglas anders. Dit om resonantie te voorkomen, zo wordt een verschillende trillingsfrequentie bereikt omdat de 1 meer massa heeft dan de ander.

Er bestaat een kartonnen hulpmiddel waarmee de dikte van glas bepaald kan worden. Zoals je op de foto’s ziet kun je de dikte van het glas afmeten op de plaats waar de 2 schuine lijnen elkaar in de weerspiegeling kruisen. Door dit van binnen en van buiten te doen kun je zien waar de dikkere en waar de dunnere glasplaat is geplaatst. Op onze foto’s zie dat de binnenkant 4 millimeter is en de buitenste glasplaat 3,5 millimeter is.

Glas wordt vaak ventilerend geplaatst. Enkel glas wordt vaak helemaal met kit afgedicht. Dubbel glas wordt los in de sponning gezet met blokjes aan de onderzijde. Daardoor staat het glas helemaal vrij. Vervolgens wordt het glas aan de binnenkant en aan de buitenkant afgekit. Toch kan er water naar binnen komen. En dat water moet aan de onderkant weg kunnen lopen. Als het glas met de onderkant in het water blijft staan verrot niet alleen het hout en raakt het dubbelglas ook eerder lek.

De glaslatten kunnen aan de binnenkant of aan de buitenkant zitten. Het voordeel van de binnenkant is dat een groter deel van de werkzaamheden dan van binnenuit gedaan kunnen worden. En het inbraakrisico door het verwijderen van de glaslatten is iets kleiner.

Aan de buitenkant is het belangrijk om een goede oplossing voor het afwateren te kiezen. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van een aluminium strip, een glaslat of een neuslat. Deze latten hebben uitsparingen om het water aan de onderkant van de dubbelglasruit af te voeren.

Lek dubbel glas herken je aan het condens of water in de ruit. Zie het voorbeeld op de foto. Lek dubbel glas isoleert minder goed.

Lek dubbel glas condensvorming

Vragen?

Gebruik dan ons forum en stel je vraag in de rubriek, woningkenmerken, type glas: forum onderwerp over glas