Vloerisolatie herkennen

Belang van het type vloerisolatie voor het definitief energielabel van je huis:

Bij het bepalen van het definitieve energielabel van woningen speelt de isolatiewaarde van de vloer een belangrijke rol. Er wordt bij de berekening in principe onderscheid gemaakt tussen 3 situaties:

  1. de vloer is niet geïsoleerd, niet bij de bouw van het huis en er is geen na-isolatie;
  2. er is sprake van na-isolatie (voor huizen vanaf 1992 standaard verondersteld);
  3. de vloer is extreem goed geïsoleerd (voor huizen vanaf 2014 standaard verondersteld)

In de onderstaande tabel is de voor vloeren te hanteren “thermische weerstand” (vaste Rc-waarden) per bouwperiode aangegeven. Indien aangegeven wordt dat er geen sprake is van na-isolatie, dan
dienen de waarden uit de kolom ‘oorspronkelijk’ gehanteerd te worden.

Vloerisolatie Oorspronkelijk Nageïsoleerd Extreem geïsoleerd
t/m 1945 0,15 0,65 3,5
1946 t/m 1964 0,33 0,83 3,5
1965 t/m 1974 0,17 1,3 3,5
1975 t/m 1982 0,52 1,3 3,5
1983 t/m 1987 1,3 2,5 3,5
1988 t/m 1991 1,3 2,5 3,5
1992 t/m 1999 2,5 geen optie 3,5
2000 t/m 2005 2,5 geen optie 3,5
2006 t/m 2013 2,5 geen optie 3,5
2014 t/m heden 3,5 geen optie geen optie

 

Als vaste aanname hierbij wordt gehanteerd dat vloeren hebben als begrenzing de kruipruimte hebben. En ook de te hanteren oppervlakte en de perimeter van de vloer zijn in het model vastgelegd om de berekening zo eenvoudig mogelijk te houden.

Vloerisolatie afhankelijk van het bouwjaar van de woning:

Bij woningen die sinds 1992 zijn opgeleverd is op basis van het bouwbesluit al geregeled dat de isolatiewaarde van de vloer vanaf de oplevering al bijzonder goed is. De tekst bij het aanvragen van een energielabel luidt daarom: “Tijdens de bouw van uw woning is vloerisolatie aangebracht. Wellicht heeft u of een van de vorige bewoners van uw huis de vloer nog eens extra geïsoleerd of laten isoleren.”

Bij woningen tot en met 1991 wordt sowieso gevraagd of de vloer (extra) is geïsoleerd.

Voor alle woningen ongeacht het bouwjaar kun je aangeven of er extra goede na-isolatie van de vloer is aangebracht. Deze na-isolatie specificeer je in de laatste vraag over uitzonderlijke maatregelen (dus niet hier in de vraag over vloerisolatie!).

Vloerisolatie herkennen:

De vloeren van je huis hebben een constructieve betekenis, maar dienen ook om weersinvloeden tegen te houden (zoals vocht en kou).

Er zijn allerlei soorten vloeren: vloeren met houten balken, vloerdelen of underlayment. Betonvloeren, bijvoorbeeld een systeemvloer met wapening waar later leidingen op worden gelegd en die wordt afgegoten en uiteindelijk van een zand/cement afdeklaag wordt voorzien. De begane grondvloer kan boven een kruipruimte liggen, maar soms ook direct in het zand.

Als er een kruipruimte is, kan de begane grondvloer kan aan de onderzijde zijn of worden voorzien van isolatie, zoals bijvoorbeeld. bij een houten vloer later aan te brengen minerale wol, zoals bv. d.m.v. glaswol of gesiliconiseerde steenwol dekens of platen.

Beton systeemvloeren voor de begane grond bestaan meestal uit elementen die aan de onderzijde een laag kunststof schuim hebben, bijvoorbeeld polyetheen. Zie je op de bodem van de kruipruimte een dikke laag isolatiemateriaal? Dan is de vloer extra geïsoleerd.

De makkelijkste manier om erachter te komen welk type vloerisolatie je woning heeft, is het opzoeken van informatie hierover in documenten over je huis zoals een aan- of verkoopbrochure. Of zoals een bouwkundig rapport of taxatierapport als dat beschikbaar is. Of op de factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat hoe de vloer is geïsoleerd.

Heb je deze documenten niet en weet je niet zeker of de vloer is geïsoleerd? Dan wordt het tijd om de isolatie zelf te ontdekken door onder de vloer van je huis, in de kruipruimte, te kijken! 🙂

Is de vloer gedeeltelijk geïsoleerd? Ga dan uit van het grootste oppervlakte als antwoord. Is bijvoorbeeld meer dan de helft van de vloer in je woning geïsoleerd? Vul dan in dat je vloer geïsoleerd is. Is de vloer in de woning voor minder dan de helft geïsoleerd? Vul dan in dat je woning niet geïsoleerd is.