Energielabel forum

Energielabel ForumStel je vraag, deel je ervaring en vind de antwoorden over het aanvraag proces, DigiD, woningkenmerken, certificaten & keurmerken, boetes en véél meer op ons forum over het energielabel!

Alle onderwerpen met betrekking tot het energielabel en energiebesparing zijn welkom!

Ben je als erkend deskundige op EnergieDeskundig geregistreerd? Deel je kennis en ervaring alsjeblieft! Voor iedere bijdrage aan het forum verlengen we je registratie gratis met 3 maanden! Bedankt voor de samenwerking alvast!

  • Forum
  • Onderwerpen
  • Berichten
  • Laatste bericht
  • 2660 boetes uitgedeeld door ontbrekend energielabel
    

   De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft voor 1,1 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan huiseigenaren die bij de verkoop van hun huis geen energielabel hebben aangevraagd. Dat heeft de Inspectie laten weten aan BNR.

   Het energielabel is sinds 2015 verplicht voor iedere huiseigenaar die zijn huis verkoopt. De Inspectie heeft 59.000 waarschuwingen uitgedeeld aan huisbezitters, waarop die alsnog het label konden regelen. Uiteindelijk zijn er 2660 boetes uitgedeeld van 405 euro, aldus de inspectie.

   Vereniging Eigen Huis zegt tegen de zender geen idee te hebben waarom deze groep een boete van ruim 400 euro incasseert terwijl het aanvragen van zo’n energielabel tamelijk snel en eenvoudig is.

   Bron: ANP / BNR

  • 0
  • 0
  • Geen onderwerpen

  • Afschrift energielabel downloaden of opzoeken
   Het definitief energielabel in uw mailbox De erkend deskundige controleert uw aanvraag. Zodra de erkend deskundige het bewijs heeft goedgekeurd, volgt de registratie van het energielabel in de officiële database www.ep-online.nl. U ontvangt een digitaal document met daarin het energielabel en de kenmerken van uw woning. Dit document kunt u uitprinten en overhandigen bij de verkoop van uw woning. Hier vindt u een voorbeeld van een energielabel (in pdf). U kunt het afschrift van het label na registratie ook zelf downloaden in de webapplicatie. Het energielabel staat vanaf de datum van afgifte officieel geregistreerd en is maximaal 10 jaar geldig. U kunt uw energielabel terugvinden op www.zoekuwenergielabel.nl. Als de erkend deskundige één of meerdere bewijsdocumenten afkeurt, dan wordt uw aanvraag afgekeurd. U ontvangt hiervan een notificatie in uw mailbox. U dient dan opnieuw in te loggen. In uw aanvraag ziet u waarom de erkend deskundige het bewijs heeft afgekeurd en kunt u op basis van de aanwijzingen van de erkend deskundige nieuw bewijs uploaden. De erkend deskundige zal het nieuwe bewijs controleren en af- of goedkeuren.
  • 2
  • 2
  • 2 jaren, 6 maanden geleden

   imageEnergieDeskundig

  • Duidelijkheid over keuze erkend deskundige
   Beste erkend deskundige en aanvrager van het Energielabel, Hierbij de  vooraankondiging van de aanpassing in de webapplicatie energielabel voor woningen die naar verwachting eind april aanstaande zal worden doorgevoerd. Deze aanpassing betreft de wijze waarop erkend deskundigen zichtbaar zijn in de webapplicatie. De erkend deskundige is een natuurlijk persoon en wordt daarom op persoonsniveau gepresenteerd in de webapplicatie. Dat wil zeggen dat elke erkend deskundige zichtbaar is met één visitekaartje. De accounts van erkend deskundigen die met meer dan één bedrijf geregistreerd zijn in de webapplicatie, worden zichtbaar via een pull-down-menu op het visitekaartje. Via het pull-down-menu kan de woningeigenaar zijn keuze maken voor één van de bedrijven van de betreffende erkend deskundige. Na keuze van het bedrijf verschijnt in de gebruikelijke pop-up alle detailinformatie van het bedrijf. De erkend deskundige kan zelf kiezen van welk account het logo op het visitekaartje in het overzicht afgebeeld wordt (standaard is dat het logo van het oudste account). Enkele weken voordat deze wijziging in de webapplicatie actief wordt ontvangen de erkend deskundigen een e-mail met een nadere toelichting en instructie hoe eventueel wijzigingen door te voeren in hun account(s).
  • 0
  • 0
  • Geen onderwerpen

  • Energieslag.rvo.nl: Erkend Deskundigen energielabel voor woningen
   Beste erkend deskundige, Zoals reeds aan u aangekondigd heeft RVO.nl voor u als erkend deskundige een digitale groep gecreëerd op www.energieslag.rvo.nl. Het gaat om een besloten groep waar alleen erkend deskundigen lid van zijn en kunnen worden. In deze groep 'erkend deskundige energielabel voor woningen' kan kennis gedeeld worden en kunnen technische en inhoudelijke vragen rondom uw werk als erkend deskundige gesteld worden. Denk daarbij aan vragen over (onduidelijke) bewijsstukken. De vragen kunnen door alle leden van de groep beantwoord worden, maar worden in ieder geval gecontroleerd door een expert van ISSO. Zodat voor u altijd duidelijk is welk antwoord correct is.   RVO.nl zal ook via dit kanaal gaan communiceren over relevante informatie voor u als erkend deskundige (en dit niet meer via e-mail doen). Het is dus belangrijk om lid te worden van deze groep om zo op de hoogte te blijven van de laatste informatie en communicatie.   Voor deze besloten groep kunt u uw lidmaatschap aanvragen via: https://energieslag.rvo.nl/groups/view/51188140/erkend-deskundigen-energielabel-voor-woningen. Zodra dit lidmaatschap door mij als communitymanager is geaccepteerd heeft u toegang tot de groep en alle content. U kunt dan meekijken naar vragen die gesteld worden, antwoorden formuleren en content uploaden. Hoe u precies vragen kan stellen en kan zien welk antwoord juist is, is te vinden in de bijlage aangehecht aan deze e-mail. Mocht u problemen ondervinden met het aanmelden bij de website of het aanvragen van lidmaatschap tot de groep, neem dan gerust contact met mij op.   Over Energieslag.rvo.nl U kunt binnen Energieslag.rvo.nl ook lid worden van andere groepen die voor u interessant zijn. Kijk gerust rond naar andere interessante onderwerpen. Energieslag.rvo.nl is sinds begin dit jaar online en er worden regelmatig actualiteiten en updates geplaatst. Met behulp van dit interactieve platform wil RVO.nl de professionals in de gebouwde omgeving activeren om over te gaan tot duurzaam handelen. Energieslag.rvo.nl dient als platform waar kennis en actualiteiten met elkaar gedeeld worden. Energieslag is de opvolger van Energieplein20.nl en elabel.pleio.nl. Neem een kijkje op de nieuwe website en pas uw persoonlijke profiel aan op uw interesses. In de bijgevoegde handleiding krijgt u daar hulp bij. U kunt overigens inloggen op Energieslag.rvo.nl met uw Pleio account: u hoeft geen nieuw account aan te vragen. Veel plezier en succes met het gebruik van de groep Erkend Deskundigen energielabel voor woningen. Indien u nog vragen heeft, neem dan gerust contact het RVO op.
  • 0
  • 0
  • Geen onderwerpen

  • Geen labelverandering ondanks gehele woning HR++ glas
   WE heeft de volgende kenmerken in de webapplicatie veranderd: Woonruimte: HR glas --> Dubbel glas Slaapruimte: HR glas --> Enkel glas CV geïnstalleerd na 1998 --> CV geïnstalleerd voor 1998 Mechanische afzuiging --> Natuurlijke ventilatie Voorlopig energielabel was C en na controle van het bewijs (alleen CV ketel?) bleef dit C. Net contact gehad met de WE en deze was verbolgen dat het definitief label nog steeds C is. Zij gaf aan dat via het Energiebespaarlening programma de gehele woning van nieuwe kozijnen en HR++ glas is voorzien. Uiteraard levert deze verandering een flinke besparing op de energienota op maar zij verwachtte ook een beter energielabel. Eerlijk gezegd had ik dat ook verwacht gezien de verbeterpunten die zijn uitgevoerd. Het verbaasd mij ook dat er alleen bewijs voor de CV ketel gevraagd werd. Kan iemand verklaren waarom er alleen bewijs voor de CV gevraagd wordt? Het lijkt er nu op dat het HR++ glas niet meetelt als energetische waarde. Woning is van 1983 tm 1987 en woonoppervlak is groter dan 140m2
   De vereenvoudigde methode waarmee het Energielabel wordt bepaald is op een aantal punten vereenvoudigd. Er wordt voor de standaard woning geen onderscheid gemaakt tussen HR-glas en HR++ glas. (Alleen bij uitzonderlijk goed geïsoleerde woningen)
   Dat er niet voor alle woningkenmerken bewijslast wordt gevraagd staat inderdaad uitgelegd in de handleiding. Er zijn vrijstellingen mogelijk voor woningkenmerken als deze woningkenmerken niet veel invloed hebben op de Energieklasse.
   Nog even een reactie op Harmen Bouwstra. In de ISSO publicatie 82.1 staat aangegeven welke woningkenmerken opgenomen moeten worden voor de bepaling van de E.I. In het Nader Voorschrift (NEN 7120) zijn de rekenregels opgenomen, de rekenregels bepalen hoe zwaar bepaalde maatregelen worden gewaardeerd ten opzichte van elkaar.
   et is vanzelfsprekend teleurstellend dat je met al deze maatregelen geen verbetering van het energielabel krijgt. Deels is dit te verklaren door het vervangen van de natuurlijke ventilatie door mechanische ventilatie. De systematiek gaat er net als in de ISSO 82.1 vanuit dat er met mechanische ventilatie meer elektra wordt verbruikt dan met natuurlijke ventilatie en hiermee is dit in (bijna) alle gevallen ongunstiger voor het energielabel.
   Dat de WE maar slechts voor een maatregel bewijs hoeft aan te leveren is te lezen in de Handleiding erkend deskundige energielabel RVO. In paragraaf 2.4.1 is te lezen dat vrijstelling wordt gegeven en niet voor alle onderdelen bewijs wordt gevraagd en dat er wel gerekend wordt met de nieuwe kenmerkwaarden. Voor woningen met bouwjaar 1983-1987 hoeft voor 3 onderdelen geen bewijs te worden aangeleverd en dit komt overeen met jou vraag.
  • 0
  • 0
  • Geen onderwerpen

  • Gevolgen vervroeging einddatum salderen naar 2020
   In juni 2017 ging de toen demissionaire regering nog uit van 2023 als einddatum. Vanaf dat moment een terug leververgoeding of een subsidie op aanschaf. Het nieuwe regeerakkoord vervroegt die datum naar 2020 en kiest voor een terug leververgoeding. Wat betekent dit voor u ?   Terugleversubsidie Salderen is het wegstrepen van de van het net afgenomen stroom tegen aan het net door zonnepanelen geleverde stroom. Feitelijk subsidie. Zonder deze salderingsregeling (uitleg consuwijzer) keldert het voordeel. Groot nadeel van salderen is dat de stimulans om zonnestroom zelf te gebruiken ontbreekt. Daarnaast een open einde voor de overheidsbegroting. Het regeerakkoord 2017 - 2021 gaat ervan uit dat die subsidie door salderen € 240 miljoen in 2021 bedraagt. En bij ongewijzigd beleid loopt deze door de toename van het aantal geplaatste zonnepanelen op tot € 648 miljoen in 2035. Daarom komt er een terugleversubsidie (reactie Solar Magazine) in plaats van het salderen. In de begroting is hier € 240 jaarlijks voor opgenomen vanaf 2021. Voor bezitters van zonnepanelen in 2021 nog een uitruil met ‘gesloten beurzen’. Maar met de toename van het aantal zonnepanelen vanaf 2021 loopt de gemiddelde terugleversubsidie per zonnepaneel natuurlijk terug. Zonnepanelen Momenteel staat het woningbestand aan de vooravond van opschaling van plaatsing van zonnepanelen. Deze aankondiging vergroot de onzekerheid over de omvang van het woonlastenvoordeel door zonnepanelen voor U. Erkend Deskundigen zijn niet te  spreken over deze vervroeging. Vier adviezen voor u:
   1. Anticipeer met de vergoeding voor zonnepanelen op het vervallen van salderen en ga het vooaraf na wat het voor u betekent als het vervalt.
   2. Houd bij businesscases met zonnepanelen zoals NOM met EPV rekening met lagere opbrengsten voor teruglevering
   3. Investeer volop in verkenning van oplossingen om teruglevering van zelf opgewekte elektriciteit te minimaliseren
   4. Terugleversubsidie is natuurlijk alleen mogelijk met slimme meters. Het huidige plaatsingstempo van slimme meters leidt naar 2022. Zorg dat aansluitingen met zonnepanelen in 2020 in ieder geval van een slimme meter voorzien zijn
  • 0
  • 0
  • Geen onderwerpen

  • Huisverkopers zonder energielabel riskeren boete
   Wie verkoopt zonder label kan boete krijgen van 405 euro
   Zo'n 5000 huizenverkopers vinden een dezer dagen een waarschuwing in de bus omdat ze begin vorig jaar een huis hebben verkocht zonder een geldig energielabel. Als zij niet alsnog zorgen dat ze het voorlopige energielabel van de woningen registreren als definitief, riskeren ze een boete van 405 euro. Dat meldt de Inspectie voor de Leefomgeving (ILT) op basis van de huizenverkopen in de eerste vier maanden van 2016. Begin 2015 hebben alle woningeigenaren een voorlopig energielabel toegestuurd gekregen. Als een eigenaar de woning gaat verkopen, dan moet dat label geregistreerd zijn via Energielabelvoorwoningen.nl.

   Monument

   In 2015 zijn 249.000 woningen verkocht, waarvan zo'n 24.500 zonder definitief energielabel. In 9600 gevallen is dat alsnog gebeurd. De overige 14.900 zitten nog in een procedure. Woningen die de status van monument hebben bijvoorbeeld hoeven geen definitief energielabel te hebben bij verkoop. De inventarisatie van de inspectie loopt tot 1 mei 2016. Er kan nog niet gezegd worden of in 2016 meer of minder verkopers hun energielabel op orde hebben dan in 2015. Met het energielabel moet het voor huizenkopers duidelijker worden hoe energiezuinig een woning is. Op die manier wordt het belangrijker voor verkopers om huizen energiezuiniger te maken. Dat moet leiden tot energiebesparende maatregelen en minder vervuiling.
  • 1
  • 1
  • 2 jaren, 6 maanden geleden

   imageEnergieDeskundig

  • De 9 woningkenmerken
   Forum met all relevante informatie over de 9 kenmerken van je woning die je bij de energielabel aanvraag moet wijzigen of invoeren. Hoe vind je de juiste “bewijslast” (foto’s, facturen e.d.) en welke invloed hebben ze op de zuinigheid van je woning? Lees hier meer en deel je tips!
  • 9
  • 19
  • 3 jaren, 1 maand geleden

   imageForum vraag

  • Energiebesparende maatregelen
   Jouw daad voor het klimaat! En voor je portemonnee natuurlijk 🙂  Wat zijn slimme energiebesparende maatregelen? Deel hier je ervaringen en stel vragen over de verschillende mogelijkheden om je woning zuiniger te maken! "Wij zijn de eerste generatie die de impact van klimaatverandering zal voelen en de laatste generatie die er nog iets kan veranderen" (Obama, 2015)
  • 3
  • 3
  • 3 jaren, 1 maand geleden

   imageForum vraag

  • Maatwerkadvies
   Een maatwerkadvies is een uitgebreid energieadvies op maat. Maatwerkadvies helpt om meer inzicht in de meest energiebesparende maatregelen te krijgen. En er kan een kosten baten analyse van de investeringen in energiebesparing gemaakt worden. 
  • 0
  • 0
  • Geen onderwerpen