Energielabel voor recreatiewoning
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #6873
  imageEnergieDeskundig
  Sleutelbeheerder

  Is een energielabel nodig voor een te verkopen recreatiewoning die langer dan 4 maanden bewoond zal gaan worden?

  #6875
  imageEnergieDeskundig
  Sleutelbeheerder

  Als het bestemmingsplan verandert als gevolg van de langere bewoning dan verandert ook de label verplichting.

  • Deze reactie is gewijzigd 3 jaren geleden door imageForum vraag.
  • Deze reactie is gewijzigd 3 jaren geleden door imageForum vraag.
  #6900
  Label2day
  Bijdrager

  Deze uitgebreide informatie van energielabel.nl is de juiste:

  Bij de verkoop of verhuur van uw recreatiewoning moet een definitief energielabel zijn geregistreerd. Er zijn twee manieren om een label te registreren. De manier waarop uw recreatiewoning staat geregistreerd in de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) is van belang. U kunt dit met postcode en huisnummer opzoeken op: https://bagviewer.kadaster.nl.

  1. Als aan de recreatiewoning door de gemeente in de BAG een ‘woonfunctie’ is toegekend, dan kunt u via de webapplicatie http://www.energielabelvoorwoningen.nl een energielabel registreren.

  Als eigenaar kunt u met uw DigID inloggen in de webapplicatie, uw recreatiewoning selecteren en hiervoor een energielabel laten registreren. Het kan voorkomen dat uw recreatiewoning in de BAG een ‘woonfunctie’ heeft, maar dat u de woning toch niet vindt in de webapplicatie. In dat geval kunt u bij RVO.nl een zogenaamd koppelingsverzoek indienen, waarmee de woning aan uw naam wordt gekoppeld. De kunt u lezen in: Hoe werkt het koppelingsverzoek? (pdf) http://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/11/Instructie%20koppelingsverzoek.pdf

  2. Heeft de gemeente in de BAG gekozen voor de aanduiding ‘logiesfunctie’, dan valt het object onder Utiliteitsbouw. Voor Utiliteitsbouw is de webapplicatie (dus het vereenvoudigde label voor woningen) niet bestemd. In dat geval dient u een energielabel te laten registreren door een Energie-Index (EI) te laten opstellen. Hiervoor kunt u een EPA-adviseur inschakelen. U kunt uw keuze voor een adviseur maken op: http://www.qbis.nl/zoeken/sub/Energie-advies/Energielabel%20utiliteitsbouw.

  Uitzonderingen

  Een energielabel is verplicht voor recreatiewoningen, maar er staan in de regelgeving enkele uitzonderingen beschreven.

  Er hoeft geen energielabel te worden geregistreerd voor ‘alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare oppervlakte van minder dan 50 m2′. (Hiermee worden ‘vrijstaande’ gebouwen bedoeld.)

  Er is geen energielabel nodig voor ‘residentiële gebouwen die minder dan vier maanden per jaar worden gebruikt, respectievelijk bedoeld zijn om minder dan vier maanden per jaar te worden gebruikt, of gedurende een beperkte gebruikstijd per jaar en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van wat het jaarlijkse energiegebruik zou opleveren’.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.